AMALGAM DOLGU ZARARLI MI?

Amalgam dolgu zararlı mı sorusu son zamanlarda sıklıkla rastlanılan konulardan bir tanesidir. Yeni gelişmiş dolgu yöntemleri bulunmadan önce, bu dolgu çeşidi birçok hastada uygulanmıştır. Geçmişi 150 yıl öncesine dayanmaktadır. Halk arasında gri, gümüş ve metal dolgu olarak bilinmektedir. Özellikle herkes büyükanne ve büyükbabalarında metal olan bu dolguları görmüştür. Kullanımının bu kadar yaygın olmasının yanında, son zamanlarda içinde bulunan civa nedeniyle, sağlık konusunda zararlı olup olmadığı ile ilgili tartışmalar ortaya çıkmıştır. Birçok sağlık örgütünün açıkladığı bilgiye göre, 6 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgu birçok metalin karıştırılması sonucu meydana gelen bir yöntemdir. İçerisinde çinko, bakır, kalay, gümüş ve civa bulunmaktadır. Bu metallerin oranları, dolgulara göre değişiklik göstermektedir. Gelişen teknoloji ve kompozit dolguların daha öne çıkması nedeniyle, gri renge sahip amalgam dolgulara olan ilgi giderek azalmıştır. İçeriğinde civanın olmasından dolayı sağlık konusunda endişe duyan kişiler, kompozit dolgular yönelmiştir. Bu nedenle çok eski bir geçmişe dayanan amalgam dolgular, eskisi kadar tercih edilmemektedir. Ancak bazı hastaların dişleri kompozit dolgulara uygun olmayabilir. Amalgam dolguların bu hastalar için avantajlarından bahsedilecek olursa;

  • Amalgam dolgular daha dayanıklı ve uzun süreli bir kullanım sağlamaktadır.
  • Dişin özüne herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
  • Dişe adaptasyon ve kolay bağlanma bakımından hızlı bir tedavi süreci sağlanır.
  • Amalgam dolguların kullanılması ve hazırlanması oldukça hızlıdır.

Amalgam Dolgular Çıkarılmalı Mıdır?

Amalgam dolgu zararlı mı ve dolguların çıkarılması gerekir mi sorusu gündemde olan konular arasında yer almaktadır. Amalgam dolgular sağlamsa ve alt kısmında herhangi bir diş çürüğü bulunmuyorsa, çıkarılmasına gerek yoktur. Sağlam olan dolguların çıkarılması sırasında, dolgunun içinde yer alan cıva buharlaşabilir ve hastaya zarar verebilir. Bazı hastalar amalgam dolguların içinde yer alan metallere ve en önemlisi cıvaya alerji geliştirebilir. Bu nedenle alerjisi olan hastaların amalgam dolgular yerine kompozit dolguları tercih etmesi daha doğru bir tercih olacaktır. Amalgam dolgunun çıkarılıp çıkarılması konusunda diş hekimi ile görüşülmesi büyük önem arz etmektedir. Her kullanılan malzemenin avantajı ve dezavantajları bulunabilir. Ağız ve  diş sağlığının oldukça önemli olması nedeniyle, kullanan amalgam dolguların çıkarılması ve amalgam dolgu yapılması gibi işlemler, diş hekimlerinin mesleki bilgileri ile gerçekleşebilir. Hangi hastalara kullanılacağı konusunda gerekli bilgiye sahip olan hekimler, hastaları bu konuda bilgilendirecektir.

Amalgam Dolguların Neden Zararlı Olduğu Söylenmektedir?

Amalgam dolgu zararlı mı konusu içeriğinde bulunan cıva nedeniyle ortaya çıkmıştır. Cıvanın birçok çeşidi bulunmaktadır. Amalgam dolguların içinde bulunan elementel cıva, düşük miktarda olsa da cıva buharı salmaktadır. Yüksek miktarda cıva buharına maruz kalan hastalarda, akciğer ve böbrek sorunları ortaya çıkmaktadır. Normalde elementel cıva tek başına olduğunda cıva buharı salgılanmaktadır. Ancak amalgam dolgularda cıvanın, diğer metaller ile birleştiğinde cıva buharı salma gibi bir durumu söz konusu olmamaktadır. Yapılan araştırmalar amalgam dolgularda salınan cıva buharının, herhangi bir zararının olmadığı yönündedir. Aynı zamanda hamile ve emziren annelerde yapılan amalgam dolguların bebeğe herhangi bir zararın olmadığı konusunda da yapılan araştırmalar bulunmaktadır. Amalgam dolguların zararlı olduğu konusu tamamen kulaktan dolma bir söz olmaktadır. Dolgularda kullanılan metallere karşı alerjisi olan hastaların amalgam dolgular yerine kompozit dolguları tercih etmesi gerekmektedir. Böylelikle amalgam dolguların alerjik reaksiyon göstermesi engellenebilir. Bu noktada herhangi bir zararlı bulunmayan amalgam dolgular, diş hekimleri önerdiği sürece uygulanabilir.